Osnivanje Otvorene laboratorije za digitalnu fabrikaciju

Poslovni inkubator Valjevo u novembru počinje realizaciju projekta Osnivanje laboratorije za digitalnu fabrikaciju koji će se u prostorijama Poslovnog inkubatora i Regionalnog inovacionog startap centra sprovoditi tokom narednih 6 meseci.

Osnivanje laboratorije se realizuje zahvaljujući projektu Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, a finansira Vlada Švedske (SIDA), a radi na jačanju partnerstava između jedinica lokalne samouprave i civilnog društva kroz izgradnju transparentnijeg pristupa finansiranju organizacija civilnog društva iz budžeta samouprava,  u skladu sa lokalnim potrebama.

Projekat doprinosi sprovođenju Ciljeva održivog razvoja iz razvojne Agende za 2030, a odabrano je pet jedinica lokalne samouprave koje ih sprovode. Pored Valjeva, to su lokalne samouprave Niš, Bač, Vrnjačka Banja i Raška.

Grad Valjevo i projekat Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama pozvali su sve organizacije civilnog društva (OCD) iz Republike Srbije da dostave predloge projekata koji su u skladu sa razvojnim ciljevima grada Valjeva iz sledećih prioritetnih oblasti:

  1. Održivi razvoj, ruralni razvoj i turizam
  2. Zaštita životne sredine
  3. Podrška grupama građana u riziku od siromaštva i društvene isključenosti
  4. Podrška mladim talentima i izvrsnosti

Značaj projekta

Značaj projekta Osnivanje laboratorije za digitalnu fabrikaciju ogleda se u tome da svim ciljnim grupama ponudi mogućnost slobodnog korišćenja opreme za 3D štampu, sticanje potrebnih znanja koja će im pomoći da prođu kroz ceo proces od ideje do komercijalizacije krajnjeg proizvoda, mentorsku podršku, priliku da se priključe ovoj oblasti, naprave novi proizvod i komercijalizuju ga. Na taj način se direktno pristupa rešavanju problema koji predstavljaju prioritete poziva: podrška mladim talentima i izvrsnosti i podrška grupama građana u riziku od siromaštva i društvene.

Ciljne grupe kojima se projekat obraća su mladi – učenici srednjih škola i studenti, stanari Poslovnog inkubatora, ostali pojedinci sa inovativnim idejama i druge organizacije civilnog društva.

Sticanje novih znanja i veština iz oblasti 3D štampe daje izvanrednu mogućnost za poboljšanje inovacionog kapaciteta i pružanje prilike za stvaranje novih radnih mesta.

Aktivnosti za korisnike​

Osnivanje Laboratorije i njeno integrisanje u inovaciono okruženje Valjeva, zahteva primenu adekvatnih metoda – transfer znanja i dobrih praksi od eksperata angažovanih na projektu i institucija poput Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, simulacije realnih situacija, rada na praktičnim projektima, proučavanju studija slučaja, umrežavanju ciljnih grupa između sebe i sa poslovnim okruženjem.

Tokom narednih dana planirano je sprovođenje Dana otvorenih vrata u cilju informisanja zainteresovanih polaznika. Polaznici će imati mogućnost da prisustvuju obukama i radionicama na sledeće teme:

  1. 3D modelovanje,
  2. Tehnologija digitalne fabrikacije,
  3. Open lab robotics i
  4. Komercijalizacija proizvoda 3D fabrikacije.

Nakon završenih obuka, biće održana završna konferencija koja sumira aktivnosti i na kojoj će biti predstavljeni najbolji radovi učesnika.

Svi korisnici Otvorene laboratorije za digitalnu fabrikaciju koji budu razvili kvalitetnu ideju/prototip i koji žele da osnuju svoj startap, na raspolaganju će imati i ostale usluge Poslovnog inkubatora (radni prostor, računarska oprema, mentorstvo u započinjanju biznisa itd.)

Cilj inkubatora je pružiti različite vidove podrške početničkom preduzetništvu mladih, a sa ciljem da studente i druge zainteresovane podstakne na razvoj inovativnog i preduzetničkog duha osnivanjem sopstvenih preduzeća i primenom znanja stečenih tokom obuka.

O Inkubatoru​

Poslovni inkubator Valjevo spada u kategoriju inkubatora koji podržavaju samozapošljavanje i prvi je osnovani inkubator na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Do sada realizovane brojne aktivnosti rezultirale su osnivanjem Regionalnog inovacionog startap centra u prostoru inkubatora čime su inkubator i njegovi stanari stekli neophodne uslove za rad – unapređenje usluga, zajednički prostor za rad, sala za sastanke, sada za konferencije i prostor za odmor.

Kroz veliki broj obuka, radionica i događaja koji su do sada organizovani (samo u 2019. godini, u Poslovnom inkubatoru održano je oko 500 časova u okviru radionica i obuka), uspostavljena je saradnja sa značajnim brojem udruženja, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, preduzeća, pojedinaca, drugih poslovnih inkubatora u Srbiji. Kao učesnik EUBID projekta za jačanje kapaciteta poslovnih inkubatora koji sprovodi Ministarstvo privrede i EU, 2019. godine naš inkubator je dobio nagradu za najbolji inkubator u razvoju u Republici Srbiji.

Close Menu